Относно Връбница и велигласието на ентусиазираното Осанна, което скоро ще се изроди в разпни го. Бих желал да акцентирам върху непостоянството на емоцията ентусиазъм и да я противопоставя на надеждата.

Ентусиазъм е: вдъхновение, възторг, въодушевление и е положително украсена емоция, състояние на въодушевление, пораждане на желание за нещо. Първоначално думата ентусиазъм обозначава състояние на човек, обладан от божество или намиращ се под негово влияние (например ентусиазма на Пития или вакханките). Ентусиазмът като всяка емоция е непостоянен и променлив без устойчив фундамент.

Какво е Надеждата?
Надеждата е очакването на едно трудно достижимо, но възможно благо.
Краят на Исус тук на земята започва с бурни аплодисменти и поздравления. Изглежда парадоксално, но същите тези ръце, които пляскат и аплодират днес, след няколко дни ще стиснат юмрук и ще завикат „разпни го!!“ Маслиновите клонки ще станат „мечове и тояги.“ Тълпата „плюеща и обиждаща“.

Има нещо, от което трябва да се страхуваме повече от нашите грешки: това е лесния ентусиазъм. Именно заради него понякога приемаме важното, но винаги заради него го и премахваме и унищожаваме.
Кога тълпите са прави? Когато казват „Осанна“ или когато викат „Разпни го“? Само онези, които знаят как да останат с Исус в добри и лоши моменти, са прави. Прави са само тези, които Го избират, а не тези, които крещят какво мислят за Него

Единственият начин да изживеем добре Страстната седмица е да „останем“. Това означава да Му се отдадем като магарето, което днес го носи на себе си, или като киринееца, който след няколко дни ще му помогне да пренесе кръста до Голгота. Останете с Него!

Автор Отец Ивелин Генов, енорийски свещеник на църквата „Св.Св. Петър и Павел“ в кв. Миромир на гр. Хисар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *