Всяка година на 1 февруари отбелязваме денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. По този случай сме поканили двама гости в студиото ни, отец Паоло Кортези и проф. Наташа Япова.

Професор Наташа Япова

Сред жертвите на комунистическия режим в България има значими личности, но оставащи някак встрани от общественото внимание. За тях знаят предимно специалистите в дадената област. Един от тях е Трифон Силяновски, който е български композитор, пианист, педагог, музикален теоретик, философ. Преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив и извънреден професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Лежал е в комунистически затвори, викан е често на “събеседване”, както някога милицията е наричала разпитите. Не е бил угоден за тогавашната власт, като всеки мислещ и широкоскроен във възгледите си човек. Един от хората, които най-добре са познавали неговата личност и творчество е проф. Наташа Япова. Тя е преподавател по история на музиката в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Тя е автор на книгата „Трифон Силяновски: личността и времето”. Професор Наташа Япова е гост в студиото на Радио “Аве Мария”, за да ни разкаже повече относно личността и делото на този български интелектуалец.

Отец Паоло Кортези CP

Днес обществеността отдава почит на жертвите на комунизма, осъдени на лагери, затвори, както и на тези, които бяха убити с присъдите от т. нар. “Народен съд”. Радио “Аве Мария” ще отбележи този тъжен ден, но така необходим, за да се помни от всички нас и от поколенията след нас, за да не се допускат репресии заради изповядване на вярата и свободата на мнението. На този ден наш гост е отец Паоло Кортези, енорист на църквите „Рождение на Блажена Дева Мария“ и „Свети Антон Падуански“ в гр. Белене. Макар италианец, той познава отлично историята от периода на кошмарните години на репресии в България. Той е човек, който ревностно се старае да бъде опазена паметта на жертвите, загинали в лагера в Белене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *