Какво е пълното посвещаване на Мария?

Посвещаването, просто казано, означава да се посветите в служба на Бог. Църквата винаги е подкрепяла посвещаването на Исус Христос чрез Непорочното Сърце Марийно, съвършеният пример на послушание.

Най-ранната известна молитва към Мария, Sub Tuum Praesidium (Под твоето покровителство) показва, че предаността към Мария и пълното ѝ посвещаване имат древни корени. В наши дни папа Йоан-Павел II насърчава този „акт на посвещаване“ на Мария (папското му мото беше  Totus Tuus – „Напълно твой“). Св. Максимилиян Колбе силно набляга върху мисионерския аспект на посвещаването на Мария. 

Следователно посвещаването на Мария не е някаква забравена практика, а живо и активно средство за укрепване на вярата. Това не е просто поредната набожност, а е истинска духовност, която не се живее лесно.

През 1992 г. Светият отец доразви и изрази становището на Църквата относно посвещаването. „Умирайки за ближния и посвещавайки живота си на Непорочната Дева, св. Максимилиян се е превърнал в пророк и пример на новата ера, цивилизацията на любовта“, споделил Светият отец. Св. Йоан-Павел II одобрява примера на Колбе за посвещаването на Мария като жизненоважен елемент от евангелизацията на новото християнско хилядолетие, а св. Максимилиян приема като главен и основен застъпник.

Какво е Милицията на Непорочната?

Милицията на Непорочната е световно движение за евангелизация, основано от Св. Максимилиян М. Колбе през 1917 година. То насърчава пълното посвещаване на Непорочната Мария, като средство за духовно обновление на отделните хора и обществото. Посвещаването на Непорочната е формален акт на себеотдаване, чиято крайна цел не е самата Мария, а Христос. В самата си основа, това е посвещаване на Исус. Мотото на Милицията е „Да заведем всеки човек, чрез Мария, до Пресветото сърце на Исус“.

Милицията използва молитвата като основно оръжие в духовната битка със злото. Членовете също така се включват в апостолски инициативи в цялото общество, индивидуално или в групи, за да задълбочат познанията си на Евангелието и нашата католическа вяра, както в себе си, така и в другите.

Присъединявайки се към Милицията, членовете стават доброволни инструменти на Дева Мария, слугинята на Господ и Непорочния инструмент на Бог. Ако се включите, вие ще станете член на международно движение, споделящо майчината мисия на Мария за обръщането и освещаването на всички души. Целите на Милицията са личен стремеж към светостта, обръщане на света във вярата и пълното отдаване на Пресветото Сърце Исусово.

Милицията има одобрение и подкрепа от Ватикана. Тя е международно обществено сдружение на вярващите, чиято мисия, подобно на тази на Католическата църква, е универсална. Въпреки че към Милицията може да се причислят само католици, тя насърчава всички хора с добра воля да изградят отношения на доверие с Дева Мария.

Защо трябва да се присъединя към Милицията на Непорочната?

Да се посветите на Мария, по метода на св. Максимилиян, би било едно от най-важните решения в живота ви. Вие ще застанете под крилото на нашата грижовна майка Мария, Непорочното зачатие, Майката на Църквата и Посредницата, чрез която ни обгръщат обилни благодати.

Чрез пълното посвещаване вие си сътрудничите с Мария в работата по изграждането и обновяването на Църквата на новото хилядолетие. Тя ще просвети ума ви, ще ръководи волята ви, ще ви даде сили и ще ходатайства за вас по специален начин пред престола на Отца. Вие също ще участвате в застъпническите молитви на религиозните общности на Милицията, които се молят ежедневно за успеха на движението и светостта на членовете. Ще имате подкрепата, която идва от това, че сте част от международно движение за духовно обновление.

Готов ли съм да се посветя изцяло на Мария и да се присъединя към Милицията?

Духът на Милицията е дух на непрекъснатото обръщане. Не всеки нов член веднага разбира напълно силата на това посвещаване. Но когато се живее в духа на готовност и смирение, Непорочната ще умножи нашите природни дарби и ще ни вдъхнови към святост и ползотворна служба в Църквата. Самият Исус казва на онези, които ще станат и ще Го последват: „По-големи от тези неща ще извършите.“

Как да се запиша в Милицията?

1. Изберете датата. За предпочитане е това да бъде ден, посветен на Мария. Такива са например:

 • 1 януари: Тържество на Света Мария Богородица
 • 11 февруари: Тържество на Дева Мария от Лурд
 • 25 март: Благовещение
 • 13 май: Тържество на Дева Мария от Фатима
 • 31 май: Посещението при Света Елисавета
 • Понеделник след Петдесетница: Мария, Майка на Църквата
 • Събота след тържеството на Пресветото сърце Исусово: Непорочно Сърце Марийно
 • 16 юли: Тържество на Дева Мария от планината Кармил
 • 15 август: Успение Богородично
 • 8 септември: Рождение на Дева Мария
 • 7 октомври: Тържество на Блажена Дева Мария на Броеницата
 • 21 ноември: Въведение Богородично
 • 8 декември: Непорочно Зачатие Марийно
 • 12 декември: Тържество на Дева Мария от Гуадалупе

2. Подгответе се за вашето посвещаване и записване чрез четене на духовна литература, броеница и приемане на Тайнствата на или малко преди деня на вашето записване.

3. В деня на вашето причисляване към Милицията, присъствайте на литургия, ако е възможно, и кажете официалния акт на посвещаването на Непорочната, съставен от Свети Максимилиян. Отдайте се с цялото си сърце на Дева Мария, за да позволите на Светия Дух да ви води по пътя към светостта, заедно с Нея! При спазване на обичайните условия Църквата дава пълна индулгенция за записване в Милицията. Това специално право е дадено на Милицията от папа Пий XI през 1926 година.

Молете Дева Мария и Св. Максимилиян да ви покажат как можете да служите на Господ като инструмент на любов и милост в живота си и бъдете готови да споделите с всички дара, който сте получили.

Наслаждавайте се на това, че сте част от семейството на Милицията и поддържайте връзка чрез молитва. Носете чудотворното медальонче и го предлагайте на другите! Посещавайте местни събития на Милицията, ако е възможно.

4. Помолете Дева Мария и Св. Максимилиян да ви покажат как най-добре можете да служите на Господ от този момент нататък.

Чудотворното медальонче

Чудотворното медальонче дължи произхода си на явленията на Пресвета Дева Мария в параклиса Рю дьо Бак, Париж през 1830 година. Тя се явява на Катерина Лабуре, и показва на младата монахиня и бъдеща канонизирана светица дизайна на медальона, който служи като мини-катехизис на учението на Църквата относно Дева Мария. По време на явлението си, Мария стояла върху земното кълбо с блестяща светлина, която идвала от украсените ѝ със скъпоценни камъни пръсти. 

„Тези лъчи са символ на милостта, която ще окажа на всички, които ме помолят за това”, казала Мария, представяйки себе си като Посредница на всяка благодат. След това около Божията Майка се образувала овална рамка с надписа: „О, Марийо, без първороден грях зачената, моли се за нас, които намираме в теб нашето прибежище”, като символ на нейното непорочно зачатие. На обратната страна на медальона била изписана буквата „М”, над която се издигал кръст. Под него било Сърцето Исусово, обвито с венец от тръни и Сърцето Марийно, прободено с меч. Венец от дванадесет звезди окръжавал цялото изображение. То представя Мария като Съизкупителка, уникален съучастник изкупителното дело на Исус.

Раздадени са милиони медальончета и безброй благодати са обещани „на тези, които го носят около врата си“, както Богородица е казала на Света Катерина. След като св. Максимилиян чува за  чудотворното обръщане на агностика Алфонс Ратисбон чрез медальончето, той решил да го направи неразделна част от своето движение. Колбе нарича чудотворното медальонче „куршум“, с който верният войник пронизва врага, тоест злото, и по този начин спасява душите“.

Всекидневна молитва на чудотворното медальонче

О, Марийо, без първородния грях зачената, моли се за нас, които прибягваме към теб, и за всички, които не прибягват към Теб, а особено за неприятелите на Светата Църква и препоръчаните ти. 

Акт посвещаване на Непорочната (Св. Максимилиян М. Колбе)

О, Непорочна, Царице на небето и на земята, прибежище на грешните и майко наша най-милостива, която получи от Бога порядъка на любовта. Аз, недостойният грешник, падам до нозете ти и смирено те моля да ме приемеш целия като своя вещ и собственост и да направиш с мен, заедно със силите на тялото, душата ми и с целия ми живот, смърт и вечност, каквото ти е угодно. Ако искаш използвай ме целия безусловно, за да се сбъдне казаното за теб: „Тя ще ти порази главата” и „Всички ереси по целия свят сама си унищожила”, та в твоите непорочни и най-милостиви ръце да бъда полезен инструмент за разпространение и за най-силен растеж на славата ти в толкова заблудени и равнодушни души, а по този начин до разширяване блаженото царство на Пресветото Сърце Исусово. Защото където ти влезеш, там изпросваш благодатта на обръщане и освещаване, чрез твоите ръце ни обливат всякакви благодати от най-сладкото Сърце Исусово. 

Позволи ми да те хваля, Пресвета Дево. 

И дай ми сили против твоите неприятели. 

Получаване на пълна индулгенция при присъединяване към Милицията

Пълната индулгенция е пълното опрощение пред Бога на временното наказание за греховете, чиято вина е вече заличена. Такова опрощение се  предоставя от Църквата при записване в Милицията на Непорочната. Тази голяма чест е оказана от папа Пий XI през 1926 година. 

За пълната индулгенция се изисква да се изпълни определено дело, надарено с индулгенция, а също така и изпълнението на следните три условия: 

— Тайнството Покаяние
— Приемане на Светото Причастие
— Молитва за намеренията на Светия отец
Също така се изисква човек да не притежава каквато и да е привързаност към грях, дори и той да се определя като простителен. 

Ако липсва пълна възможност или не се изпълни някое от гореспоменатите условия, тогава индулгенцията ще бъде частична. От голямо значение е приемането на Светото Причастие и молитвата за намеренията на Светия отец да се случат в един същия ден, в който се извършва делото, надарено с индулгенция. След една света изповед може да се получат няколко пълни индулгенции. След едно приемане на Светото Причастие и след една молитва за намеренията на Светия отец се получава само една пълна индулгенция. Условието, отнасящо се за молитвата за намеренията на Светия отец, се изпълва цялостно след измолването на един „Отче наш” и „Радвай се”. Оставя се на верните избор на молитва за това условие спрямо тяхното лично предпочитание и религиозна практика. Ако се изисква в определен ден посещение на определено място, това може да се направи от обяда на предния ден до края на означения ден.

Църквата препоръчва пълната индулгенция да бъде принесена за душите в чистилището, което може да гарантира пълното опрощаване на греховете на верния в момента на смъртта му. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *