Месец май е посветен на Пресвета Богородица. Молим Бог, чрез застъпничество на Дева Мария, започвайки майсĸата набожност, която всеки ден през този месец ще излъчваме на живо в ефир от 9:00 и от 19:30 часа.
Също така може да намерите майската набожност в нашия YouTube канал.

Ден 1

О, преблажена и пречиста Девице, Майко на моя Бог, Царице на светлината! Ти си могъща и милостива, по-висша от ангелите и хората, по-чиста от лъчите на слънцето, по-почитаема от херувимите, по-свята от серафимите, несравнимо по-славна от всички небесни хорове. Чрез теб, о, величествена Царице на небето и земята сме помирени със страховитото величие на Вечната Справедливост. Божествена Майко, приеми ни и ни пази с твоята доброта и закрила. Смили се над нас, бедни грешници, осквернени от пороците си, с които оскърбихме Исус Христос, нашия Господ и Съдия. Но ти знаеш как сме се посветили на теб, за да ти служим. Затова не допускай, о, Майко на Милосърдието, врагът на душите ни да ни надвие. По думите на Бог, нашия Спасител, нямаме друга надежда, освен тебе, о, пресвета Девице. Ти си наш сигурен подслон в бурите на този живот. Ти си наша закрила и убежище, в което можем да почиваме безопасно. С искрено желание и мокри от сълзи очи се хвърляме в краката ти, за да молим за помощ и с твоето застъпничество да поискаме от Исус Христос, извора на нашия живот, да не ни отхвърля заради греховете ни.

Св. Ефрем

Ден 2

О, непорочна Царице Мария, радвам се с теб, че Бог те е благословил с толкова голяма чистота. Благодаря на нашия Създател и възнамерявам винаги да правя това, задето Той те е освободил от всички пороци на греха; твърдо съм убеден в тази истина и съм готов, ако е необходимо, да пролея кръвта си, за да защитя твоето непорочно зачатие, тази изключителна и благодатна привилегия на святата ти душа. Искам целият свят да пожелае да те възхвалява като прекрасната зора, която винаги е била украсена с божествената светлина, като избрания ковчег на спасението, запазен от пълното корабокрушение на греха, като онзи запечатан извор, към който злият враг никога не е намерил входа, за да го помътни; искам целият свят да пожелае да те познава като бялата лилия, растяща между тръните, т.е. децата на Адам, които всички, опетнени от греха, се раждат във вражда с Бога, докато ти единствена си родена най-чиста, най-свята, най-много обичана от твоя Създател. О, най-сладка, най-любима неоптенена Дево Марийо, погледни с милостивите си очи на раните на моята бедна душа, смили се над мен и ме излекувай. О, Мария, която от първия миг на твоя живот, си се явила пред очите на Господа най-чиста и най-красива, смили се над мен, който не само съм роден в грях, но и след кръщението съм омърсявал душата си с грехове. Каква ли благодат може да ти откаже Бог, след като те е избрал за своя дъщеря, за своя майка, за своя годеница, поради което те е запазил от всеки грях, и те е предпочел пред всички създания. О, непорочна Дево Марийо, ти си длъжна, ти можеш и ще направиш да бъда спасен. Амин!

Св. Алфонс Мария де Лигуори

Ден 3

О, преблагословена Девице, направи ме достоен да те хваля и ми дай сила срещу твоите и моите врагове. Дай ми да ти се моля смирено и да те славя с цялото си сърце. Моля те за това чрез заслугите на твоето свято рождение, донесло на цялото християнство радост и надежда, светлина и утеха. О, спасително начало! О, свещен корен, чийто плод е благословен във вечността! Смили се над мен, о Царице, и ми помагай, така че твоето рождение от Аврамовия род, Юдиното коляно и Давидовия корен да ми донесе радостното опрощение на греховете ми. Моли се за мен, о премъдра Девице, и нека твоето рождение да покрие като було злодеянията ми. О, света Богородице, красива лилия на чистотата, не ме забравяй пред твоя Син! Амин.

Св. Анселм

Ден 4

Славни неща се разказват за теб, о Граде Божи, за теб, о, Богородице! Но славословията за теб още не са изказани; все още се запъва всеки език, който започва да те хвали. Защото никое слово на света, речта на никой народ под небето не е в състояние да изрази удовлетворително твоята слава, о велика, о блага, о най-нежна Мария! Не може човек да те назове, без да възпламениш сърцето му, да помисли за теб, без да зарадваш душата на тези, които те обичат; ти никога не идваш в съзнанието без небесна наслада. И сега ние те следваме, о Владичице! От цялото си сърце викаме към теб: помогни на нашата неспособност, премахни позора ни! Да изчезне гъстия мрак пред очите ни, та гледайки с преобразено лице славата на Господ, да бъдем потопени от неговия дух в безкрайното море на божествената светлина и обединени във връзките на любовта, да бъдем едно с нашия Бог. Да ни даде това чрез твоето застъпничество нашият Бог и Господ, комуто да бъде почест, слава и благодарност отсега и до века. Амин.

Св. Бернар

Ден 5

Тази Майка на милостта ще извае душата ми, за да стане малкото ѝ дете истинско копие на Нейния Първороден, Синът на вечния Отец, копие на онзи, Който е съвършена възхвала на Своя Отец. Блажената Дева, толкова светла и толкова чиста, ще ме вземе за ръка и ще ме води към Небето.

Св.Елисавета от Дижон

Ден 6

О, колко е хубаво да се повериш на тази добра Майка!
Не, никога няма да се случи да я молиш напразно,
Тя никога няма да отвърне с мълчание на молитвата,
отправена към Нея с любов и доверие.

Света Бернадета

Ден 7

Исус Христос като човек е посредник между нас и Небесния Отец!
Неговата Света Майка е посредница между нас и Нейния Божествен Син.
Чрез Нея ни идват всички благодати.
Ние твърдо вярваме в това.
Тя ни води до Пресветото Сърце Исусово…
Ние вярваме в Пренепорочната,
вярваме, че Тя съществува,
и че е необходима Нейната прослава.
Вярваме, че Тя ни вижда и чува.
Ние зависим напълно от Нея, защото принадлежим на Нея.
Чрез Нея нашата победа ще бъде пълна.

Св. Максимилиян Колбе

Ден 8

Славна Броеница на Мария, верига на благословението, с която ни свързваш с Бог. Окови на любовта, с които ни обединяваш с молещите ангели. Ти си кулата на спасението пред атаките на подземния свят, сигурно пристанище в общото унищожение, няма да Те изоставим. Ти ще бъдеш наша утеха в последния сблъсък със смъртта. Последната целувка на угасващия живот ще бъде за Теб и последната дума на устните ни, о Царице на Броеницата от Помпей, ще изрече Твоето име, о добра майко. Прибежище на грешниците, свята утешителко на наскърбените, бъди благословена в небето и на земята, навсякъде, днес и винаги. Амин.

Бл. Бартоло Лонго

Ден 9

Бъди поздравена, Марийо, Майко Божия, винаги Дева, най-свята Царица и Господарка, в която е цялата пълнота на благодатта и всяко добро! Нито една жена не може да те достигне. Ти си дъщеря и слугиня на небесния Отец, на великия Цар. Той те избра за майка на възлюбения си Син. Ти си Годеница на Светия Дух, Утешителя. Поздрав на теб, дворец, храм и майка на нашия Господ Исус Христос! Обожавам всички добродетели, с които си надарена. Ти, която си така мила и красива, помоли Исус, твоя многообичан Син за нас и го призови чрез безкрайното му милосърдие, силата на святото му въплъщение и горчивата му смърт да ни прости греховете. Амин.

Св. Франциск от Асизи

Ден 10

Мария ни кани не само да я призоваваме в молитвите си, но преди всичко да следваме нейните думи, нейния пример. Като Господня слугиня Мария е била готова да отдаде себе си, да се откаже от всичко и да се жертва, да следва Христос чак до кръста. От нас тя изисква същото поведение и същата готовност, когато ни сочи към Христос и ни кани: „Каквото ви каже, сторете!” (Ио 2,5) Мария не иска да ни привързва към себе си, тя ни призовава да следваме нейния Син. Но за да станем наистина Негови ученици, е необходимо – както сам Христос ни учи – да отвърнем очи от себе си, да се освободим от самодоволството и, като Мария, да се отворим напълно за Христос; трябва да следваме Неговата истина, която самият Той ни предложи като единствения път за истинския, непреходния живот. „Каквото ви каже, сторете!” – Конкретното следване на Христос изисква от нас приемането на думите Му с вяра, готовност за послушание и отдаденост, съзнателно обвързване на нашата свобода с Неговата истина, с Неговите заповеди. По примера на Мария и ние трябва да изговорим нашето лично Fiat: „Нека ми бъде по думата Ти.” 

Св. Йоан-Павел ІІ

Ден 11

Животът на Мария се резюмира с три думи: Ecce, Fiat и Magnificat. Запечатай ги в твоето сърце, размишлявай върху тях и действай в съгласие с тях:
„Ето рабинята Господня“ : Ecce (Лука 1, 38)
„Нека ми бъде по думата ти“: Fiat (Лука 1, 38)
„Душата ми величае Господа“: Magnificat (Лука 1, 46)

Раб Божи Франциск Ксавер Нгуен Ван Туан, кардинал

Ден 12

Майката на о. Леополд Мандич била изпълнена с голяма любов към Богородица. Когато го родила, тя го посветила на Дева Мария и отрано запалила в сърцето му искрица, от който лумнал голям огън. Веднъж св. Леополд споделил: „Още като дете бях посветен на Божията Майка. Тя съхрани и опази в мен званието.“
От любов към Мария св. Леополд искал да й поднесе всички почести. В своята изповедалня той имал икона на Богородица и всеки ден я украсявал със свежи цветя, като израз на неизменната му любов към нея. Много обичал да служи Св. литургия в чест на Дева Мария. Всеки ден молел Малкия часослов на Дева Мария и многократно Броеницата.

Ден 13

„Мария можеше да избере да се яви в един голям град,
сред небостъргачите, или в големите катедрали пред изтъкнати личности,
може би пред теолозите, но не го стори.
Тя избра семпли хора, пусти места, сред планините,
защото искаше да отиде при онези,
които никой не търсеше, и на онези места,
където хората не желаеха да отиват.
Тя иска също и ти да отидеш при нея“.

Раб Божи Франциск Нгуен Ван Туан, виетнамски кардинал

Ден 14

О, най-сладка Дево Марийо, небето и земята са пълни с твоите добрини! Както в Исус имаме най-милосърдния Господ, така в теб имаме най-милостивата майка, защото ти си майка на велика благодат за всички, които те призовават. Ето защо се молим от цялото си сърце на теб и се радваме на твоето голямо милосърдие. Всички родове те благославят, защото всички те са благословени от теб. Помагай ни, плодотворна Девице, за да постигнем чрез теб плода на вечния живот. Помагай ни, о Прескъпа, така че Вечният Отец да ни даде благодатта да се наслаждаваме безкрай на пресладкия плод на твоята утроба, Исус, който живее и царува с Отец и Свети Дух вовеки. Амин.

Св. Бонавентура

Ден 15

Бернардо Силвестрели за Свети Габриел на Скръбната Божия Майка:
„Той съзерцаваше страданията на Христа, отразени в сърцето на Мария;
поставяше се в сърцето на Мария, за да съзерцава оттам страданията на Христа.
Гледайки Разпънатия Христос със сърцето и от сърцето на Неговата Майка,
той възприема и Нейната болка и заживява в духовна връзка
с великата изкупителна и съизкупителна тайна на Сина и Майката.“

Габриел на Прескръбната Майка Божия

Ден 16

Звездо Морска Светла
Ave Maris Stella

Звездо морска светла,
Ти, родила Бога,
Приснодево чиста,
О, врата небесна.

Ти, от Гавраила,
Дево, поздравена,
мир всели в душите,
дай ни ново име.

Скъсай грешни връзки,
зрак дари на слепи,
здраве дай на болни,
милост изпроси ни.

Майка окажи се,
с благост се застъпвай,
Ти, която имаш
Син на Бога равен.

О, преславна Дево,
образ на покорство,
учим се от тебе,
как да сме смирени.

Дай живот във святост,
път дай безопасен,
дай да вкусим радост,
с твоя Син Исуса.

Бога Отца хвалим,
химн на Сина пеем –
тях с Духа им в Троица
вечно славословим. Амин.

Ден 17

Totus Tuus

Изцяло твой съм, Марийо,
Майко на нашия Изкупител,
Божия Дева, Дева милостива,
Майка на Спасителя на света.
Амин.

Ден 18

Богородице Дево, радвай се! 
Благодатна Марие, Господ е с Тебе! 
Благословена си Ти между жените 
и благословен е плодът на Твоята утроба, 
защото си родила Спасителя на нашите души.

Ден 19

О, Майко на Милосърдието! С молитвата си успокой справедливия гняв на твоя Син и го накарай да се смили над мизерията на всички ни. Докато си живяла на земята, ти си заемала малко място; но сега, когато царуваш в небето, целият свят вижда в теб всеобща помирителка. Тъй като си толкова добра, че не презираш онова, с което се стремим да те почитаме, помагай на нашето макар и слабо усърдие на слуги с твоята молитва, която за нас е по-желана и по-ценна от всички богатства на света; твоята молитва, която ни помирява с Бога и ни придобива изобилни благодати за напредване в добродетелта; твоята молитва, която осуетява плановете на враговете ни, унищожава атаките им и побеждава оръжията им. О, Мария, на теб се доверявам, след Бог на теб възлагам надеждата си. Амин.

Св. Андрей Критски

Ден 20

Света Дева Марийо, водителко и царице наша! Виж, ние се обръщаме към твоето милостиво сърце и ти даваме тяло и душа и всичко, което ни засяга и го поставяме под твоето покровителство и под твоята специална закрила. На теб поверяваме и в твоите ръце предаваме всички наши надежди и утехи, всички наши скърби и несгоди. На теб препоръчваме целия си живот и особено неговия край, така че чрез твоето свято застъпничество и твоите заслуги всичките ни дела да бъдат винаги планирани и управлявани според твоята воля и волята на твоя Син. Амин.

Св. Алоиз

Ден 21

Света Мария, Майко Божия и Девице! Днес те избирам за моя господарка, покровителка и ходатайка и съм твърдо решен никога да не те напускам, никога да не говоря или правя нещо, което може да ти бъде противно, и никога да не допускам някои от моите подчинени да извърши нещо против твоята чест. Изповядвам също, че твоето най-свято зачатие е напълно безупречно и неопетнено от първородния грях. Поради тази причина искам да остана с тази вяра, публично да я изповядвам и докато ми бъде позволено, да я защитавам пред другите. Затова приеми ме за твой вечен слуга, помагай ми във всичките ми дела и не ме изоставяй в часа на моята смърт. Амин.

Св. Августин

Ден 22

Скърбящата Божия Майка.
Като я съзерцаваш, виж Нейното Сърце:
това е Майка с двама сина,
лице срещу лице:
Христос и ти…

Св. Хосемария Ескрива

Ден 23

Любовта към Божията Майка
е доказателство за добър дух,
както в религиозните общества,
така и в отделните човеци.
Не се доверявай на общество,
на което липсва този белег.

Св. Хосемария Ескрива

Ден 24

Сега идвам при теб, най-висша Господарка и най-смирена Слугиня на твоя Син. Със страхопочитание се прекланям пред теб, о несравнима Майко на моя Бог! Моля те измоли ми прошка за греховете и пълно очистване на моята душата. Изпълни сърцето ми с още по-голямо усърдие за почит към твоята непорочност; просветли разума ми, за да разпозная превъзходството и безкрайната добрина на твоя Син; дай ми сила да обичам истината; дай ми благодатта да държа твърдо на Бог и на теб, да служа вярно на твоя Син и на теб, на него като Създател, на теб като най-достойната майка на Създателя; на него като мой Изкупител, на теб като основа за моето спасение. Защото, плащайки за мен откупа, той го е направил в плътта, приета от теб. О, моя Майко, дари ми голямо доверие в теб и направи винаги да намирам убежище в теб. Амин.

Св. Илдефон

Ден 25

Цяла хубава си

Цяла хубава си, о Марийо!
И първороден грях в тебе няма.
Ти си славата на Йерусалим,
радост за Израел.
Ти си гордост на нашия народ.
Ти си защитница на грешниците.
О, Марийо, Дево Преблагоразумна,
Майко Преблага!
Моли се за нас!
Застъпвай се за нас,
пред Господа Исуса Христа.

Ден 26

Акт на посвещаване на Непорочната
(Св. Максимилиян М. Колбе)

О, Пренепорочна, Царице на небето и земята, прибежище на грешниците и наша Премилостива Майко, на която Бог благоволи да повери реда на милосърдието, аз, недостойният грешник, припадам пред твоите нозе и смирено те моля да благоволиш мен целия да приемеш напълно за своя собственост и да направиш с мен, с всички сили и способности на душата ми и целия ми живот, смърт и вечност, каквото пожелаеш. Ако искаш, използвай ме целия, без остатък, за да изпълниш казаното за теб: Тя ще те поразява в главата, както и: Ти сама унищожи ересите по целия свят, та да стана в твоите пренепорочни и преблаги ръце достоен инструмент за вселяване и умножаване на твоята слава в толкова много объркани и безразлични души, та по този начин да се разпростира все по-широко блаженото царство на Пресветото Сърце Исусово. Защото, където ти влезеш, там изпросваш благодатта на обръщане и освещаване, а чрез твоите ръце върху нас се изливат всички благодати от пресладкото Сърце Исусово.

Ден 27

Достойно ест

Достойно е наистина да Те облажаваме, Богородице, винаги блажена и Пренепорочна, и Майка на нашия Бог. По-достойна от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бога – Слово, наистина Богородица, Тебе величаем.

Ден 28

Колко е голямо смирението на Света Богородица, моята Майка!
Вие няма да Я видите сред палмовите клонки в Йерусалим,
нито в часа на големите чудеса, с изключение на първото чудо в Кана Галилейска.
Но Тя не бяга от позора на Голгота.
Там, до Кръста на Христа, стои Неговата Майка.

Св. Хосемария Ескрива

Ден 29

Радвай се, Марийо, дъще на Бога Отца;
Радвай се, Марийо, Майко на Божия Син;
Радвай се, Марийо, Невесто на Светия Дух;
Радвай се, Марийо, скинийо на Пресветата Троица;
Радвай се, Марийо, Владичица моя,
Майко преблага, Царице на сърцето и живота ми,
единствена сладост и надежда след Исус,
сърце мое, душо моя.
Целият съм твой и всичко мое е твое.
Дево, благословена повече от всички твари,
моля те, нека днес душата ти бъде в мен,
за да мога да прославям Господа,
нека духът ти бъде в мен, за да се възрадвам в Бога.

Дево вярна, положи като печат върху сърцето ми знака на любовта,
та чрез тебе и в тебе да намеря верността към моя Бог.

Майко Преблагословена! Благоволи да ме причислиш към лика на онези, които като чеда обичаш, храниш, наставляваш, направляваш и подкрепяш.

Св. Луи-Мари Гриньон де Монфор

Ден 30

Наистина блажен сред мъжете е бил твоят баща, о Мария! Блажена измежду всички жени е била твоята майка! Благословено е твоето свято семейство, благословени всички, които са имали благодатта да бъдат свързани с теб. Преди всички блажен е целомъдреният Йосиф, който е бил избран за достоен да се ожени за теб! Ти си за мен сладко ободрение и утеха във всяка скръб, ти си небесна роса, която ме разхлажда в палещата жега. От скута на твоята милост душата ми получава целебно освежаване в своята сухота. Ти си ми светлина в тъмнината, верен пътеводител, когато се заблуждавам; ти си моя сила в слабостите, мое лекарство, когато съм нараняван от враговете на душата. Постигне ли ме загуба, ти ми я възвръщаш, почувствам ли болка, ти я подслаждаш, ти разкъсваш оковите ми и оживяваш надеждата ми. Чуй моята слаба молитва, приеми въздишките ми и се смили над мен в моята бедност. Амин. 

Св. Герман

Ден 31

Песен на Мария

Душата ми величае Господа
и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой,
задето Той милостно погледна
унизеността на рабинята Си;
защото ето отсега ще ме облажават всички родове;
задето Силният ми стори велико нещо
и свето е името Му;
и Неговата милост е из рода в род
за ония, които Му се боят;
Той показа сила с мишцата Си;
разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си;
свали силни от престоли и въздигна смирени;
гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо;
взе под закрила Израиля, Своя отрок,
като си спомни милостта,
както говори на нашите отци,
към Авраама и семето му довека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *