Велики четвъртък
Литургия на Тайната вечеря

С тази Евхаристия започва Светото Пасхално Тридневие, отбелязвайки смъртта и възкресението на Исус Христос. Пасхата символизира преминаването от робство към свобода и от смърт към живот чрез завета с Бога. Вечерната литургия продължава традицията на пасхалната вечеря и установяването на Евхаристията, призовавайки ни да се присъединим към общата трапеза, където сме нахранени с Тялото и Кръвта на Христос.

Велики петък
Страданието Господне

Същността на този ден е спасителното Страдание и Смърт на Христос на Кръста, чрез които се е извършило нашето изкупление. Пасха представлява преминаването от грях към святост и от смърт към живот, съпътствано от нашето помирение с Отца. Исус Христос направи от смъртта ефикасна, спасителна жертва, превръщайки Кръста от знак на позор в инструмент на триумф и дърво на живота. Службата на Велики Петък насочва вниманието към истината за необходимостта и ефикасността на страданието за нашето спасение, като същевременно подчертава изключителния характер на този ден – ден на смъртта на Сина Божи.


Света Пасхална нощ
Литургия на Пасхалното навечерие

Вeликденското шествие е тържествено съобщаване за възкресението на Христос и призив към цялото сътворение да участва в триумфа на Възкръсналия.
По време на Пасхалното навечерие чуваме призив:

Да ликува вече ангелски хор.
Да ликуват божествените тайни,
И за победата на такъв велик Цар
да екне тръбата на спасението.
Да се радва и земята, озарена с такова сияние
И осветлена с блясъка на вечния Цар да почувства,
че е изчезнал мракът по цялата вселена.

Послушни на този призив да тръгнем в тържествено шествие, за да изповядаме нашата вяра в победата на Христа над греха и смъртта. На възкръсналия Господ, присъстващ между нас в Светото Причастие, да благодарим, че е отворил за вярващите в Него Небесното Царство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *