Отец Ивелин Генов
енорийски свещеник на църквата „Св.Св. Петър и Павел“ в кв. Миромир на гр. Хисар

Тази година, понеже Възкресение Христово според Римския латински календар е на 31 март, началото на Великопостното време се пада на 14 февруари, сряда, с поръсването на главите с пепел. Пепеляна сряда.

За християните това е един от най-силните дни, защото с него слагаме началото на този най-благодатен период на духовна подготовка за отпразнуването на центъра и върха на нашия християнски живот, а именно славното Възкресение на Господа Исуса Христа. Поради тази причина с този свет ден компромис не бива, щом сме християни и желаем да дадем пример и на останалите. Обръщам се преди всичко към моите приятели и братя и сестри във вярата, които не са много, но са търсещи Бог и желаещи да живеят според това, което Той ни повелява чрез традицията и Преданието на майката Църква. Тази година датата е наситена, защото наедно с Пепеляна сряда и началото на Великия пост се отбелязват и други алтернативни празници. Тук не желая да анализирам доколко са християнски и колко християнски ги честваме, но преди всичко да се опитам да откроя една йерархия на ценностите и да намерим решение за нас ако се колебаем как да изживеем пълноценно този ден. Със сигурност на 14 февруари ще има именици, които се казват Валентин или Валентина, други пък ще пожелаят да поканят половинката си на вечеря с различни мечти за вечерта, не малко ще пожелаят да се опият с вино, заради традицията…

Ние, като християни, бихме могли на този ден да направим свободен и радостен избор да не празнуваме алтернативни празници, чиято същност може би се е изродила в комерсиалност и не се изразява напълно в това, което народната традиция или външна таква ни учи, или, ако желаем да ги празнуваме, то свободно и гордо да го направим в един от следващите дни. Така ще поставим сериозно начало на Великия пост и ще покажем, че сме сериозни и имаме волята да подчертаем пред всички, че, ако Бог е на първо място в живота ни, то всичко останало ще си дойде на мястото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *