Екипът на Радио “Аве Мария” гостува в Римокатолическа църква „Света Дева Мария Богородица” в град Бургас. Разговаряме с енорийския свещеник отец Збигнев Тенча OFM Cap., който ни разказва повече за историята на църквата, както и за католическата общност в Бургас.

Адрес
Римокатолическа църква “Света Дева Мария Богородица”
ул. Цар Петър 5
Гр. Бургас
catholicburgas@gmail.com

История на църквата
През 1859 г. по инициатива на отец Дамян от Аврито е закупено място за католическа църква в Бургас и енорийски дом със средства на частни дарители чужденци. След покупката, са направени постъпки пред турската власт за узаконяване на собствеността. Ферманът, с който султанът разрешавал да бъде построена Католическа църква в Бургас е с дата 26 юли 1859 г. В него се дава съгласие да се построи църква за моряците на търговските кораби, които идват в пристанището.
На 8 август 1859 г. монсеньор Филип от Болоня, Апостолически префект, капуцин от Трапезунд, положил основния камък на енорийски дом и на църквата в Бургас. Поради липса на средства преди Освобождението е построено само жилището на свещеника. Първият католически храм в енорията е построен през 1888 г.
По време на пастирско посещение в Бургас на епископ Винкенти Пеев на 30 април 1934 г. е взето решение за построяване на нова църква. Основният камък на новата католическа църква в Бургас е положен през май 1936 г. Планът на новата сграда е изработен от бургаския арх. Светослав Славов. Църквата е завършена под ръководството на Пенчо Христов от Габрово през 1937 г. и осветена на 12 септември същата година от епископ Винкенти Пеев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *