Житие на Света Агнеса

Името Агнеса означава „чиста“ на гръцки и „агне“ на латински. Живяла е около 300 година, времена на ужасни гонения. Тази красива 13-годишна дъщеря на римски благородници се посвещава на Христос и отказва да се омъжи за езичник. Когато ухажорите ѝ се опитват да я принудят да се впусне в нечистота, Агнеса се съпротивлява, вярна в любовта си към Христос. Тя е обезглавена заради вярата си и е спомената в първата евхаристична молитва.

На 21-ви януари Светата Католическа Църква възпоменава Св. Агнеса, девица и мъченица. На този ден се пеят прекрасни респонсории, в които св. Агнеса изразява с толкова голяма сладост невинната си любов и блаженството, което изпитва от това, че е годеница Христова. Те са взети от казаното в древните Акти на Мъченицата, приписвани дълго време на Свети Амвросий:

Респ: Моят Жених украси със скъпоценни камъни шията и ръката ми, окачи невиждани перли на ушите ми: и цялата ме обсипа с прекрасни бляскави камъни.

Вс: Постави знака Си на лицето ми, за да нямам друг любим освен Него.

Респ: И цялата ме обсипа с прекрасни бляскави камъни.

Респ: Аз обичам Христос, и ще бъда невяста на Оногова, чиято Майка е Дева, на Оногова, Който стори ушите ми да чуят вече прекрасната Му песен: щом Го обичам, съм чиста, щом Го докосвам, съм целомъдрена, щом го притежавам, съм девица.

Вс: Даде ми пръстен като залог за верността Си, и ме украси с богата огърлица.

Респ: Щом Го обичам съм чиста, щом Го докосвам, съм целомъдрена, щом го притежавам, съм девица.

Респ: Пих мед и мляко от устните Му: и кръвта Му обагри страните ми.

Вс: Разкри ми несметни съкровища и ми обеща да бъдат мои.

Респ: И кръвта Му обагри страните ми.

Респ: Още сега, чрез небесната храна, плътта Му е съединена с моята, и кръвта Му багри страните ми. Той е, Чиято Майка е Дева, а Баща Му Го роди духовно.

Вс: Съединена съм с Оногова, Комуто служат Ангелите, на Оногова, на Чиято красота се възхищават слънцето и луната.

Респ: Той е, Чиято Майка е Дева, а Баща Му Го роди духовно.

Застъпвай се, света Агнесо, за Светата Църква, която е също Христова Невяста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *