Отец Даниел Ковалевски OFM Cap. от конкатедрала “Св. Йосиф” в град София води поредица на тема Lectio Divina – четене на Божието Слово. Епизодите от поредицата може да слушате в YouTube канала на енорията.

Накратко за Lectio Divina.

Това е един от най-старите методи за четене на Светото Писание. Това е молитва на базата на Библията, изключително популярна между църковните учители, а през Средновековието е приспособена към различните форми на духовността. Този метод има за цел по най-лесен начин да въведе човека в контакт с Бога чрез Светото Писание. Съдържа встъпителна молитва и четири основни етапа: lectio, meditatio, oratio, contemplatio. 

I. Lectio (четене)

Чети внимателно избрания фрагмент от Светото Писание, вярвайки че Свети Дух го диктува за теб. Божието слово, което е било записано, трябва да бъде чуто и прието от цялото ти естество. Намери място, което ще ти помогне да намериш тишина и спокойствие. Текста прочети на половин глас. Това ще ти помогне да участваш с цялото си тяло в съдържанието на избрания библейски фрагмент. Старай се да четеш с целия си разум, сърце и воля. Накрая можеш да целунеш Светото Писание.

II. Meditatio (размишление)

Постарай се дълбоко да разбереш текста. Задай си въпроса: Какво Бог иска да ми каже? Медитацията е етапно въвеждане в тайната на Божието слово: незабавна концентрация на разума в търсенето на скритата истина. Концентрирай се не на себе си, а на Словото. Неговото богатство ще ти позволи да познаеш и разбереш себе си. Спри се върху фрагмента, който най-много е привлякъл вниманието ти – учудил или притеснил. Размишлявай върху текста и го повтаряй. Започни отново да четеш с тих глас. Повтаряй думата или изречението, които са те възхитили. Наслади им се. Направи сравнения с друг библиен фрагмент, който ти идва на ум. Напиши думите, които най-много говорят на сърцето ти. Постави ги на видимо място като „бисер на деня”.

III. Oratio (молитва)

Сега е моментът ти да говориш на Бог. Отвори пред Него сърцето си, вслушай се в Неговите поучения. Разкажи какво чувства сърцето ти и какви преживявания ражда, слушайки Бога. Моли се просто и спонтанно. Обожавай Бога и благодари Му за мястото, което заема в твоя живот. Спомни си за случките, които показват Божието присъствие в живота ти. Поискай прошка, благодари Му, изкажи страданията си.

IV. Contemplatio (съзерцание)

Отвори сърцето си за благодатта на съзерцанието и бъди там, където е Бог. Пребъдвай пред Него с цялото си естество. Превърни в молитва самото си присъствие с Бог. Старай се да не казваш нищо, а стой безмълвно, неподвижно, в концентрация. Пребъдвай в очакване, защото то води до дълбока връзка с Бог. На себе си, на другите хора и на случките в живота си гледай с очите на Бог и позволи всичко това да бъде проникнато от Божията благодат. Когато започнеш да виждаш с очите на Божията перспектива, ще постигнеш вътрешен мир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *